Dierenwelzijn en veiligheid staat bij ons hoog in het vaandel!

Veiligheid staat hoog in het vaandel, de manege beschikt daarom ook over het certificaat veilige paardensport, is aangesloten bij de FNRS en KNHS en maakt enkel gebruik van gediplomeerde instructeurs.

Als manege zijn wij afhankelijk van onze paarden. Het is dan ook erg belangrijk dat we samen op een juiste wijze met onze paarden omgaan.

Op ons bedrijf hanteren wij een maximum gewicht van 90 kilo. Dit is ongeveer 15% van het draagvermogen van het paard. Daar komt ongeveer 5% bij voor de optoming wat uitkomt op maximaal 20%.

Ruitergewicht:
Volgens een bron is een ruiter die 10% van het gewicht van zijn paard weegt optimaal, 15% is bevredigend. Zodra het gewicht de 20% raakt, is het een welzijnskwestie.

Het gemiddelde paard weegt 600 kilo. De ideale ruiter weegt dus 60 kilo, niet echt het gemiddelde van een volwassene.

De onderzoekers keken naar de zogenaamde Body Mass Index (BMI), het gewicht van de ruiter in relatie tot zijn of haar lengte. Uit het onderzoek blijkt dat deze ruiters tussen de 14,2 en 16,6 procent van het gewicht van hun paard wogen.

Maar desondanks bracht de studie wel een interessant vraagstuk naar boven: brengen we het welzijn van onze paarden in gevaar?

Hoe zwaar is ‘te zwaar’?
Een van de meest geciteerde standaarden komt van de U.S. Cavalry Manual of Horse Management. Daarin staat dat ruiter en optoming niet meer mogen wegen dan 20 procent van het gewicht van het paard.

Een ander onderzoek mat stress- en pijnindicatoren bij paarden voor, tijdens en na het dragen van 15, 20, 25 of 30 procent van hun lichaamsgewicht. De onderzoekers zagen dat de paarden spierpijn kregen wanneer ze de 20% grens over gingen. Vanaf de 30% ging het snel. Paarden die 25 of 30% van hun lichaamsgewicht droegen hadden een hogere hartslag, ademhaling en temperatuur vergeleken met paarden die 15 of 20 procent droegen.

Als de zwaardere ruiter goed met het paard in de beweging mee gaat, of dat nou bij springen is of bij dressuur, dan hoeft dat voor het paard dan ook niet persé bezwaarlijk te zijn. Een ruiter met een paar kilo meer die zijn paard niet hindert, zorgt echt niet eerder voor blessures bij zijn paard, dan een lichte ruiter met een slechte houding!

Bij onderzoek naar paarden heb je met ontzettend veel variabelen te maken. Denk maar aan de bouw van het paard, de ervaring, de blessuregevoeligheid, het karakter en natuurlijk de balans en rijvaardigheid van de ruiter.

 

Uiteraard bent u van harte welkom op ons bedrijf en hopen wij dat u begrijpt dat ons dierenwelzijn erg belangrijk is!

Onze dieren zijn kostbaar en een fijn leven op ons bedrijf is erg belangrijk!

Wilt u wel graag met paarden werken en deelnemen aan ons lesaanbod? Dan bieden wij naast onze rijlessen ook grondwerk lessen en ruiterfitheid lessen aan!

https://manege.prinsenbankhoeve.nl/wp-content/uploads/2018/06/nog-gebruiken-kinderen-500x700.jpg
https://manege.prinsenbankhoeve.nl/wp-content/uploads/2020/10/Fitter-than-my-horse-500x700.jpg
Huisvesting

Op onze manege vind je ruime individuele stallen gevuld met stro, voldoende daglicht en frisse lucht. Dagelijks krijgen de paarden voldoende beweging doordat ze de in de wei, paddock of rijbanen komen.

Voeding

Ruwvoer (hooi, stro en gras) is de basis van het dieet van onze paarden en dit wordt aangevuld met brokken, muesli of slobber.

Lichamelijke belasting

Om de belasting van onze paarden te beperken hebben wij strakke lesroosters, ligt er een dempende bodem in de rijbanen en verzoeken we iedereen op te stappen met een krukje. Samen houden we onze paarden fit en vitaal.

Dierenwelzijn

Iedere maand komt de hoefsmid en de dierenarts langs om onze paarden te bekijken. Iedere week plannen we een rustdag in voor onze dieren en dagelijks voorzien we hen van de nodige verzorging.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Het dierenwelzijn, de veiligheid en het verantwoordelijk omgaan met natuurlijke grondstoffen staat bij ons hoog in het vaandel.

Je bevinden rondom paarden is niet zonder risico. Om deze risico's zo klein mogelijk te houden heeft Manege de Prinsenbankhoeve zich aangemeld bij de FNRS en de Stichting Veilige Paardensport (SVP).  De manege wordt jaarlijks gecontroleerd op de veiligheid en beschikt daarom over het veiligheidscertificaat.

In het kader duurzaam ondernemen maakt de manege al sinds 2011 enkel gebruik van LED-verlichting. In de rijbanen ligt een dempende bodem van gerecyclede materiaal. Ook ons afval wordt gerecycled en zelfs de mest wordt hergebruikt voor de champignonteelt.

Samen zijn we duurzaam

We zetten dagelijks stapjes naar een duurzame onderneming. We kunnen dat echter niet alleen. Zo kun je met een idee om onze bedrijfsvoering te verbeteren altijd bij ons terecht. Daarnaast kun je ons helpen om het paardenwelzijn te vergroten. Vraag maar eens aan een instructrice wat jij kunt verbeteren aan je rijstijl of je gedrag op stal.

Fokken en verkoop

Bij de Prinsenbankhoeve fokken we veulens en jonge paarden van onszelf en van derden. De ene keer voor de verkoop en de andere keer voor onze (manege)lessen. Zo hebben wij tientallen pony's en paarden welke in de manege lessen lopen zelf gefokt.

Paarden/pony's te koop

Regelmatig worden er bij de Prinsenbankhoeve paarden en pony’s opgeleid. Soms gaat het om het opleiden van een eigen gefokt paard en soms om het opleiden van een paard of pony van iemand anders. De Prinsenbankhoeve heeft soms pony’s of paarden te koop. Neem contact op voor meer informatie.