Hoe gaat een proevendag er aan toe?

Voor de eerste keer mee doen aan een wedstrijd blijkt altijd erg spannend te zijn. In dit artikel wordt uitgelegd hoe het er tijdens zo'n wedstrijddag aan toe gaat. Want als je weet waar je aan toe bent is het al lang zo spannend niet meer. Allereerst beginnen we met het opgeven voor een proefje.

Het kan zijn dat jouw instructeur of instructrice zegt dat je toe bent aan een proefje. Maar je mag natuurlijk ook zelf vragen aan jouw instructrice of je klaar bent voor een F-proef. Het is in ieder geval altijd verplicht om voor dat jij je opgeeft eerst even te overleggen met jouw instructrice. Mocht je al langer rijden, maar nog nooit een proefje gereden hebben dan kan de instructrice aangeven dat je in een hogere klasse mag instromen.

Als je toestemming hebt van je instructrice om mee te doen, dan kan jij je inschrijven in de kantine. Hier geef je aan op welke datum je mee wilt doen en in welke klasse. Inschrijven is alleen mogelijk als je ook direct het startgeld voldoet.

Één of twee weken van te voren wordt een startlijst bekend gemaakt. Hierop staat hoe laat je moet rijden, en op welk paard. Deze startlijst is een indicatie, dus zorg dat je een dag van te voren nog even kijkt of er veel gewijzigd is.

Zorg dat voordat je van huis gaat je in ieder geval gecontroleerd hebt of je alles bij hebt. Denk aan je ruiterpaspoort, wedstrijdkleding en natuurlijk de spullen om je pony mooi te maken. Zorg dat je op tijd vertrekt. Houd er rekening mee dat er andere starters kunnen uitvallen, waardoor je zelf eerder aan de beurt bent.

Als je op de manege aankomt, meld je dan eerst in de kantine. Hier geef je jouw ruiterpaspoort af, en kun je controleren of er niets gewijzigd is. (Een paard kan immers ook ziek zijn geworden). Soms moet je ook theorie maken, bijvoorbeeld bij de F2, F4b, F6b enzovoorts. Dit kan je dan ook meteen doen.

Zorg dat je minimaal anderhalf uur van te voren aanwezig bent, zodat je tijd genoeg hebt om jouw paard klaar te maken. Mocht er iemand uitvallen dan heb jij altijd nog tijd genoeg om los te rijden. Een medewerker of vrijwilliger geeft aan wanneer je het hoofdstel op kunt doen, en wanneer je mag gaan losrijden. Als je hier vragen over hebt dan spreek je die medewerker aan.

Als je aan de beurt bent word je persoonlijk vanuit de losrijbaan meegenomen naar de wedstrijdbaan. Hier mag je dan je proefje rijden. Er is dan een voorlezer, deze leest de proef voor, zodat jij weet waar je naar toe moet. Mocht er iets misgaan dan kan hij of zij je ook even helpen. De proef wordt beoordeeld door een jury.

Als je gereden hebt mag je nog even uitstappen in de andere rijbaan. Als je uitgestapt hebt, kan je het paard, als die tenminste niet overgenomen hoeft te worden, afzadelen en naverzorgen. Vergeet in ieder geval niet de vlechtjes uit de manen en staart te halen.

Dan is het wachten op de prijsuitreiking. Eerst worden er enkele mededelingen gedaan door de manege, en soms geeft de jury ook nog tips in het algemeen. Dan is het zover en wordt de uitslag bekend gemaakt. Als de proef goed is gegaan, dan heb je waarschijnlijk je promotiepunt behaald. Als je toch wat foutjes had gemaakt dan kan het zijn dat je het promotiepunt niet gehaald hebt, dus moet je de volgende keer weer dezelfde proef rijden, want zonder promotiepunten kun je namelijk niet promoveren.

Je krijgt een protocol uitgereikt waarop alle punten staan die door de jury beoordeeld zijn. Gemiddeld moet je een 6 halen voor een promotiepunt. Dus bij 210 punten of meer heb je de proef behaald. Als je jouw diploma verdiend hebt, krijg je ook een medaille, of een nummer dat je op deze medaille kunt spelden. Als je heel goed gereden hebt, en de jury heeft jouw prestatie ook beloond met veel punten dan maak je ook kans op een mooie prijs.

 

 

Oefenen voor de proefjes in de les, in een privéles of tijdens de speciale proefjeslessen.


Manege Prinsebankhoeve is een 3 sterren FNRS Manege

Manege Prinsenbankhoeve is goedgekeurd door Stichting Veilige Paardensport

KNHS

De Prinsenbankhoeve is een Erkend Aequor Leerbedrijf

Huisdierencentrum Prinsenbankhoeve - Dierenpension - Trimsalon - Dierenwinkel - Fokkerij