FNRS Ruiterbewijs

Verantwoord de straat op en de bossen in met het Ruiterbewijs

Een buitenrit maken met een paard vereist bijzondere vaardigheden van de ruiter. Daarnaast zal een ruiter ook inzicht moeten krijgen in het rijden in het verkeer. Speciaal voor al deze eisen heeft de FNRS een lesprogramma ontwikkeld. Manege de Prinsenbankhoeve verzorgt deze lessen.

Het lesprogramma leidt uiteindelijk naar het FNRS Ruiterbewijs en dit is onderverdeeld in drie delen. Al deze delen worden afgesloten met een examen. De examens en de bijbehorende cursussen heten CBR 1, CBR 2 en het FNRS Ruiterbewijs. CBR staat voor Certificaat Buiten Rijden.

Voor het CBR 1 staat geen minimale leeftijd. De ruiter moet minimaal rijniveau F4 hebben en Va 1, dit niveau kan aangetoond worden door middel van voorheen gereden proeven of met één voorbereidende proef. Bij CBR 1 examen wordt verwacht dat je de galop goed onder controle hebt en de verlichte zit beheerst. Daarnaast wordt een kleine obstakel-oefening getoetst. In de cursus wordt veel aandacht aan de balans en de zit besteed.
Het examen bestaat uit een theoretisch deel en een praktisch deel. In dit deel wordt kennis van het paard verwacht.

Ook voor het CBR 2 staat geen minimale leeftijd. Maar uiteraard moet eerst CBR 1 voldoende afgerond zijn. In CBR 2 wordt wederom veel aandacht besteed aan de balans. Daarnaast wordt ook de vaardigheid en behendigheid getraind. Ook moet er een sprong gemaakt worden en een obstakel-oefening afgelegd worden. Ook hier heeft het examen een theoretisch en praktisch deel.

Als je CBR 2 hebt gehaald kun je opgaan voor het FNRS Ruiterbewijs. Hier moet je minimaal 12 jaar oud voor zijn. Bij het Ruiterbewijs is het belangrijkste dat je aantoont dat je veilig kunt deelnemen aan het verkeer op de openbare weg. Daarom wordt dit examen deels in de bak afgenomen en deels op straat. In de cursus en op het examen komen ook verkeersregels, waaronder de verkeersborden aan bod.

In alle delen van het Ruiterbewijs wordt er aandacht besteed aan het horsemanship van de ruiter. Dit is een steeds meer bekendere term waarmee de omgang van de ruiter met het paard wordt bedoeld. Op een paardvriendelijke manier handelen, maar wel de grenzen aan kunnen geven is hier de uitleg van. Daarnaast is kennis van het paard erg belangrijk.

Interesse? schrijf je dan vrijblijvend in via de link dan nemen wij contact op. Of stuur een mailtje naar: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Manege Prinsebankhoeve is een 3 sterren FNRS Manege

Manege Prinsenbankhoeve is goedgekeurd door Stichting Veilige Paardensport

KNHS

De Prinsenbankhoeve is een Erkend Aequor Leerbedrijf

Huisdierencentrum Prinsenbankhoeve - Dierenpension - Trimsalon - Dierenwinkel - Fokkerij